måndag 18 mars 2013

Återbesök

Den långa arbetsdagen var slut. Det hade varit en jäktig men givande dag. Som inköpare på Bewe´s modebutik var det inga problem att få dagarna att gå. Telefonen ringde i ett. Försäljare pockade på uppmärksamhet.  Möten bokades. Kunder väntade. Resor, middagar….

Hon trivdes som fisken i vattnet. Skönt att hon bara hade sig själv att ta hand om. Ett familjeliv skulle inte gå ihop med det liv hon levde just nu. 

Nu var det dags att ta sig hem och göra i ordning middagen. Magen morrade av hunger. Det hade inte varit tid att äta mer än en smörgås idag. Hon drog kappan tätare om kroppen för att hålla värmen i snålblåsten. Hatten fick hon hålla i med ena handen för att den inte skulle flyga sin kos. Påsen med fläskkotletten och dagstidningen dinglade fram och tillbaka där hon stretade fram, lätt framåtböjd mot vinden.

Det hade hunnit bli helt mörkt innan hon nådde porten. Dörren var lite trög, hade väl svällt i vätan. Hon fick ta i lite för att få den att öppna sig. Väl inne i trapphuset kom hon ihåg att hon glömt be portvakten byta lampa i taket. Där var alldeles kolsvart. Inte ens ett föster som släppte in gatljusen fanns det. Nåja – hon hade ju ledstången att hålla sig i. Måste komma ihåg samtalet till portvakten i morgon.

Hon trevade sig uppför de tre trapporna. Skulle just ta fram sin dörrnyckel ur fickan när hon fick en känsla av att hon inte var ensam däruppe i mörkret. Plötsligt fick hon en knuff så att hon tappade balansen och ramlade neråt trappan. 

Omtumlad satte hon sig på ett trappsteg. Konstaterade att hon inte brutit något, även om hon var öm i högra axeln och handleden efter fallet. Vad var nu detta? 

- Är det någon där? Inget svar. Konstigt. Kan hon ha inbillat sig att hon blivit knuffad?
Nej – det var alltför tydligt. Dessutom var hon inte en sådan person som fantiserade ihop saker och ting. 

Hon reste på sig och gjorde ett nytt försök att öppna dörren in till den lilla vindslägenheten. Nu gick det bra. Hon tände lyset och öppnade upp dörren så att övre delen av trappan blev upplyst. Nej – ingen där. 

Dagen efter berättade hon om händelsen på jobbet. Där fick hon förklaringen. I hennes lägenhet hade det bott en kvinna som dött hastigt för något år sedan. Säkert hade hon inte gjort färdigt det hon planerat i detta jordeliv, så hon var på återbesök då och då för att slutföra sina bestyr. Då ville hon inte bli störd.
-----------------------------------------------------------

Tur att mamma inte var av den ängsliga sorten. Hon bodde kvar ett bra tag i denna lägenhet – och blev inte knuffad fler gånger.

9 kommentarer:

Grå papegoja sa...

Spännande och dessutom med verklighetsbakgrund.

Kalle Byx sa...

Kusligt.

marie ettanbo sa...

Det var ett spännande återbesök

Pärlan sa...

Spännande, på gränsen till läskigt. Säkert att det inte var en inbrottstjuv som gömde sig i mörkret?

Charlotte sa...

Verkligen ett annorlunda återbesök.

B i r g i t t a sa...

Märkliga de där historierna - forskningen inom området är intressant - så mycket vi inte vet :)
Fint skriven!

Anni sa...

Meeeen vad du är läskig! Jag skyndar snabbt in till bilderna där jag skulle vara!

Ölandsvindar sa...

Vad kul att du skriver...och bra också! Jag har alltid något (mycket) på gång och skriver också reportage till vår tidning ibland. Har hållit på sen jag var sju!
Kram /Kerstin

Annorlunda sa...

Jag är mångsysslande och kreativ människa!


Jag är en mångsysslande krativmänniska. Kattälskande, hundälskande, djurälskande småtokig 50+tant som inte kan låta bli att inspireras av allt som verkar roligt, intressant och utmanande. Jag gillar att pyssla och göra smycken, skriva, läsa, måla, teckna, sy, virka, klappa katterna, hålla på med datorn och en massa annat - tiden räcker inte till för allt. Min sämsta gren är ordning och reda, städa på freda' - men kaosforskning ägnar jag många timmar åt.
pyssel, läsa, skriva, måla, teckna, sy, skapa, dator, psykologi, antropologi, kvantmekanik, astrologi, djur, en massa annat. Jag har diagnoser: Asperger, Autism, Utvecklingstörning m.m. Att vara annorlunda liv med diagnoser! Jag bloggar för att jag vill öka kunskapen och förståelsen om Psykisk Ohälsa i samhället. Om du bloggar helt eller delvis om Psykisk Ohälsa, följ mig så följer jag tillbaks! Har Autismspektrumtillstånd, Autism, kronisk depression. Jag och vill skriva lite om mina tankar i den stora världen och och leva ett annorlunda liv och vara annorlunda! Har varit mobba hela min barn, ungdom, halva vuxna liv. Hoppas på många läsare som vill följs och följa mig i både vått och torrt! Hoppas att ni dela och sprida min blogg vidare m.m. I både glädje och sorg, jag är en lipsill för det minsta lilla egentligen så får vi ser hur det går att blogga här. För samarbete kontakta mig på min E-mail: mia2@home.se Blogg: annorlundakvinna.blogg.se .............. Välkommen till min blogg. Här kommer du att få läsa om hälsa,träning, miljö, upplevelser, natur och förhoppningsvis få inspiration till att prova något nytt recept eller något annat roligt.

Intressen
Träning, kost, friluftsliv, resa, familjen