onsdag 27 januari 2010

Att vara insnöad

Utmaning nr 27 i Skrivpuff

- "Norra Norrlands kust- och inland: Snöfall som kan ge 20-30 cm nysnö, lokalt 40 cm. Från i övermorgon avtar snöfallet. Vind omkring sydost, vid kusten frisk till hård. 3-8 minusgrader, i morgon 10-15 minusgrader, lokalt lägre….."

Radiorösten mal på om vädret söderut. Inte intressant just nu. Pelle slår dövörat till – så där som bara män kan göra och kvinnor borde lära sig. Klass 2-varning sades det. Man ska inte ge sig ut i onödan i sådant väder. Det är ju ingen kyla att tala om, men snön i kombination med hård vind är inte att leka med.

- "Tur att jag bor i rätt landsände nu. Här är man beredd på att det blir vinter och att det kommer snö," tänkte Pelle för sig själv.

Pelle bor i ett äldre hus ett par mil från tätorten. Granne med storskogen och älven. Han köpte huset med tillhörande skogsskifte av en släkting för några år sedan. Trivs utmärk
t med lugnet och stillheten det innebär att bo för sig själv. Han kan sitta på bryggan – eller isen - och fiska, spänna på sig skidorna utanför knuten och ta en runda i skogen. Eller ta med sig sin älskade hund på en jakttur när det är tid för sådant. Vedhuggningen ger honom välbehövlig träning.

Nackdelen är att han är beroende av bilen. Här finns inga allmänna kommunikationsmedel. Närmaste granne bor en mil bort. Mataffären och banken finns i samhället.

- "Vad tänker dom med dom där politikerna som beslutar om höjda bensinskatter? Ta död på glesbygden – är det målet?"

Ved har han gott om. Nu gäller det att bära in några lass till pannrummet så de
t räcker några dagar. Om snöstormen skulle vara länge. Varmt och gott blir det i det välisolerade huset när det eldas i pannan.

Mat har han sett till att bunkra upp tidigare. Konserver och torrmjölk finns alltid på lager. Inte ska han behöva vara hungrig även om det dröjer tills vägarna plogas. Försvinner elen någon period så finns det gasolkök att ta till. Han har också ett litet elverk på lut. Frysarna kan inte stå för länge.

Det gäller att vara rustad.

Pelle sätter sig lugnt tillrätta framför datorn. Hans arbetsredskap som författare. Det kan gärna få vara busväder några dagar.....

4 kommentarer:

Mia sa...

Åh, vad jag tycker om din text!

Pia sa...

Stadsbor klarar inte snöfall lika bra som landsbygdsbor. :) Tycker om din text.

razaha sa...

Den här texten är jag!!
Vi bor lika långt ut i buschen vi och är totalt beroende av bilen för att komma någonstans.
Men vi har också allt vid knuten, och åker snowracer i vår trädgård medan älgarna och rådjuren slåss med fåglarna om fågelmaten och frukten jag just lagt ut.

marmoria sa...

Han behöver ingen inneboende författarwannabe som lagar ganska god mat och inte är frusen av sig?