tisdag 26 januari 2010

Se skillnad

Utmaning nr 26 i Skrivpuff

Petra strosar omkring inne på varuhuset. Känner på de mjuka handskarna som ligger i reakorgen. Luktar på dem. Jodå – de luktar som det gör hos farfar skomakaren i hans verkstad. Äkta skinn. Farfar hade tidigt lärt henne se och känna skillnaden mellan äkta skinn och syntetmaterial. För farfar var det viktigt med äkta vara. Yrkesstolthet kallade han det.

Hon hittar en ullig, svart mössa, formad som en stor basker. Trycker ner den över de blonda lockarna. Stukar till den lite. Ser sig i spegeln.

– Den här mössan skulle passa perfekt till min grå jacka, tänker hon. Med en lång halsduk till. Fattas bara ett par svarta leggings och ett par höga skinnstövlar. Då skulle hon se ut som de andra tjejerna i klassen. Kunna lägga ut dagens outfit på bloggen. Vara som de andra.

Blicken i plånboken tar snart död på hennes drömmar. Sedelfacket gapar tomt. Och det är alltför långt kvar till påfyllning. Hon har jobbat extra med reklamutdelning ett par veckor. Hoppat in för en klasskompis som åkt på utlandssemester. Lönen skulle inte komma förrän nästa månad hade hon fått veta när hon rapporterade att jobbet var utfört. Det som skramlade i myntfacket skulle knappast räcka ens till mössan.

Hon skulle få gå i sina gamla paltor.

Petra suckar djupt.

1 kommentar:

Ethel sa...

Ja det är skillnad. Hoppas Petra får hela sin outfit!