onsdag 17 mars 2010

En bekant smak

Utmaning nr 76 / 2010 i Skrivpuff

Anna höll glaset lutat från sig och studerade innehållet noga. Mörkrött. Hög täthet. Längs kanten fanns en liten tegelton. Ett vin som hade några år på nacken. Förekomsten av gardiner tydde på att alkoholhalten kunde vara hög.

Hon snurrade glaset försiktigt mellan fingrarna för att sätta innehållet i rörelse. Stack ner näsan och drog ljudligt in aromerna. Åh vad det doftade! Som att stoppa näsan i en nyöppnad chokladask. Och nog fanns där en tydlig ton av plommon också. Sådana som farmor hade haft i trädet på baksidan av huset.

Nu var det dags att smaka. Anna tog en lite klunk. Sköljde runt vinet i munnen så att det spreds i hela munhålan. När det nådde området under överläppen ovanför tandraden kände hon strävheten. Tanninhalten fick henne att ofrivilligt snörpa ihop munnen, som nidbilden av en barsk skolfröken. Eftersmaken var mycket lång.

Känslan av en bekant smak infann sig. Vad var det egentligen som fanns i glaset? Tankarna gick till Rhônedalen. Kunde det vara något hon provade under fjolårets botaniserande bland vingårdarna där. Något med syrah? Nej, alkoholhalten var för hög för en sådan. Hon tog en lite klunk igen. Nu anade hon en liten ton av sötma. Där fanns ledtråden……

7 kommentarer:

marmoria sa...

Jättebra. Men jag funderar över katrinplommonträdet, ser det Tim Burtonskt för mig, dess spretande grenar dignande med torkad frukt

Ethel sa...

Låter gott! Gillar att prova viner. Nej, katrinplommon kanske inte växer på trän ;-).

razaha sa...

Trots att jag aldrig dricker vin fick jag en klar bild av hur det smakar.
Så himla bra skrivet.

Anonym sa...

Initierat! :-)

Y sa...

Längtar efter vinprovning! Och choklad! ;) Bra!!

Lillemor sa...

Jag är vinidiot, men njuter av texten, det omsorgsfulla, bilderna, minnena, analysen. Bra, bra!

Anna sa...

Wow, härligt, njutbart! Jag fattar inte vin, men det finns det uppenbarligen vissa andra som gör... :-)