lördag 27 mars 2010

Knottrigt

Utmaning nr 86 / 2010 i Skrivpuff


- De båda kamraterna Nils och Axel hälsade på hos Axels farfar. De gillade att vara där på gården. Där hände alltid en massa spännande saker. Nu hade de tagit sig upp på vinden för att leta efter en låda med spökböcker, som Axels pappa hade burit upp för många år sedan när han flyttade hemifrån.

Trappan upp till vinden knarrade ljudligt för varje steg de tog. Pojkarna orkade med nöd och näppe lyfta upp den tunga luckan, som med ett gnekande och stönande gick med på att bli låst med en hake i väggen. Så mörkt det var. Trots att lampan var tänd såg de bara konturerna av alla lådor och gamla saker som fanns där uppe. Och dammigt! Här kunde ingen ha varit på bra länge. Det blev fotspår i golvdammet efter varje steg de tog.

- Titta Axel! Ser du spåren?! Nils hade fått syn på några konstiga fotspår. Färska. De gick inåt vinden. Inga åt andra hållet. Innebar det att det fanns någon där inne i mörkret? Nu hördes någon eller något stöna högt. Det lät som att ljudet kom från en stor träkista som farfar hade haft på sjön när han var sjöman.

Nu hade pojkarna fått nog. De sprang det fortaste de kunde ner från vinden. Trappan tog de i tre språng fortsatte till bottenvåningen och ut på gården. Vidare över bäcken och kastade sig flämtande av ansträngning och rädsla ner bakom den stora stenen vid brofästet.

- Klamp, klamp, klamp. Någon gick med tunga, släpande steg över bron. Närmade sig deras gömställe meter för meter. Ett rasslade ljud hördes också. Som om någon släpade något av metall efter sig. En kedja? Pojkarna kröp ihop och gjorde sig så små de bara kunde bakom stenen.


Hugo ryste av spänning. Han kände hur huden knottrade sig. Vem - eller vad - kom där på bron? Morfar läste ur boken med sådan inlevelse så det kändes alldeles verkligt, även om Hugo visste att allt bara var påhitt.

Eller var det inte? Han tryckte sig närmare morfar…..

2 kommentarer:

marie sa...

Spännande spökis!

razaha sa...

Vilket slut! Jag som hade berett mig på ett spöke eller något annat läskigt.