måndag 5 april 2010

En ny vana

Utmaning nr 95 / 2010 i Skrivpuff

Måndag var den dag på veckan då hon bakade. Tre sorters kakor, bullar på en liter mjölk och fyra bondbröd. Det skulle räcka hela veckan om familjen inte fick alltför många besökare.

Tisdag var tvättdag. Det brukade bli två – tre fulla maskiner. En vittvätt och minst en kulörtvätt. Det tog sin tid innan allt var manglat, struket, noga vikt och placerat i skåpen.

Onsdag var det lunch med damklubben på stadens hotell. En begivenhet hon inte missat de senaste femton åren. Det var så trevligt att träffa alla väninnor, äta gott och prata bort ett par timmar.

Torsdag var veckans inköpsdag. Hon gjorde omsorgsfullt upp matsedel för hela veckan. Noterade vad som behövde handlas hem på en inköpslista. Den kunde bli ganska lång eftersom inköpen bara gjordes en gång i veckan. Hon såg till att hålla sig undan lunchruschen, då alla pensionärerna var i farten.

Fredagar handlade om städning. Plockandet tog sin tid. Sedan ut med alla mattor, dammtorka, dammsuga och torka golv. Det skulle vara rent och fräscht till helgen.

Lördag och söndag, liksom alla storhelger och semestrar, tillbringades i stugan vid havet. Allt annat var otänkbart. Det var bara två mil att köra till stugan. Alldeles lagom långt från sta´n. Där gällde uteliv på dagarna, sällskapsspel på kvällarna. TV var bannlyst. Man skulle umgås.

Ingeborg hade varit hemmafru ända sedan Jon, äldste sonen, föddes. Skötte hem och barn efter konstens alla regler. Veckorna noga planerade. Familjen hade lärt sig reglerna. Fick mamma inte göra som hon tänkt blev det katastrof. Demokrati var ett okänt begrepp. Ordning och reda skulle det vara i allt. På hennes sätt.

Så kom dagen då sonen kom hem och presenterade sin älskade. Han hette Stefan. Spelade teater och målade tavlor. Jon och Stefan hade planerat att flytta ihop och letade någonstans att bo. Helst ett litet hus på landet, nära havet.

- Ni skulle ju kunna bo i vår stuga tills ni hittar något eget, hörde Ingeborg sig själv säga. Även om den är liten så finns där allt som behövs. Varmbonad är den också, så ni behöver inte frysa. Bussarna går tätt så bil behöver ni inte skaffa.

- Men vart ska du och pappa hålla till på helgerna framöver då? Ni brukar ju alltid vara där!

- Ja du. Kanske det är dags att skaffa sig en ny vana. Kliva ur hjulet. Det finns ju en hel del att upptäcka i omgivningarna…..