måndag 8 februari 2010

Användbar egenskap

Utmaning nr 39 / 2010 i Skrivpuff

-Tålamod, Herman. Tålamod och varma kläder måste man ha!

Herman skulle för första gången få följa med morfar och mormor på fisketur på älven. Nu skulle han fånga några av de där stora fiskarna han visste höll till där nere i djupet. Han såg sig själv komma gående hem till mamma och pappa bärande på en öring, lika lång som han själv. Herman hade sedan lång tid tillbaka bett att få följa med i båten, men morfar hade nekat. Tills nu.

Morfar hade tyckt att Herman skulle växa till sig lite först. Framför allt skaffa sig tålamod. Hur man nu gör det. Är man sex år så spritter det i kroppen för jämnan. Armarna far iväg som okontrollerbara semaforer. Stolar går inte att sitta på, ännu mindre en sittbräda i en liten båt. Benen kan inte vara stilla många sekunder åt gången. Inte munnen heller. – Vad är det där morfar? – Varför får mormor större fiskar än du? – Hungrig - jag vill ha fika!!!

Nu var det i alla fall dags. Båtsläpet var kopplat till bilen. Flytvästarna låg i fiskebaljan. Alla spön låg i takboxen tillsammans med håven. Herman hade fått ett eget spö när han fyllde år. Nu skulle han äntligen få testa om det var ett lyckospö!

Drag, blysänken och extra linor låg i fiskelådan. Varma extrakläder i gröna väskan. Även om det är plusgrader ute så kommer både vantar, mössa och den tjocka Norsktröjan att behövas efter en stund därute på vattnet.

Och så kom mormor med fikakorgen. Det doftade nybakta bullar lång väg. Hermans favoriter med vaniljkräm i. En termos med varm choklad fanns där också.

Herman kunde inte bestämma sig för om det var själva fiskandet eller fikarasten som var det bästa med utflykten. Han studsade upp och ner i ivern att komma iväg.

- Bra, sade morfar, studsa ifrån dig nu för sedan blir det till att sitta still och vara tyst om vi ska lyckas lura upp storöringarna!

4 kommentarer:

Inger sa...

Hej Beppan!
Tack snälla för din award.

Inger

Gustaf sa...

Mysigt!

Ethel sa...

Känns härligt! "varför får mormor större fiskar än du?" Haha kul!

Anonym sa...

Välkommen in till mig och hämta en award :-)