onsdag 3 februari 2010

Att anmäla sig som frivillig

Utmaning nr 34 / 2010 i Skrivpuff

Innan chefen som vanligt skulle utse en kandidat för ett kommande hjälpprojekt, denna gång med Haiti som mål reste jag mig och sade:

- Jag anmäler mig som frivillig!

Det blev alldeles tyst i rummet. Tjugofyra ansikten vändes mot mig. Fyrtioåtta uppspärrade ögon. Några började le. Andra rynkade misstroget pannorna. Ett par munnar kröktes föraktfullt.

- Hur kan du tro att du ska klara den utmaningen? Du som är kvinna och bland dom äldsta i gänget. Tillhör inventarierna efter elva års anställning. Och jobbar som kontorist? När det finns så många unga och fräscha, välutbildade förmågor? Nu har du väl ändå tagit dig vatten över huvudet! Outtalade ord, men de stog skrivna i vissa ansikten med eldskrift..

- Jaha – det var lite överraskande…

- Ja sade jag, jag är nog den mest lämpade i detta fall. Först och främst är jag till viss del uppväxt på Haiti. Bodde där under 10 år då mina föräldrar jobbade som lärare där. Jag känner till landet och kan fortfarande franska flytande. Dessutom har jag kvar flera kontakter, som kommer att vara värdefulla i sammanhanget. Ingen tidsspillan på att etablera nya kanaler. Jag kommer dessutom att få användning för min sjuksköterskeutbildning, som jag skaffade mig under åren jag bodde i Mexico city.

Det satt en samling fågelholkar runt bordet.

1 kommentar:

Ethel sa...

Vilken härlig hämnd på förutfattade meningar. Man ska akta sig för det :-)!