torsdag 18 februari 2010

Inlåst

Utmaning nr 49 / 2010 i Skrivpuff

- Jag hade ju inget av värde framme! Allt sådant var inlåst i kassaskåpet!

Hon bodde i en vindsvåning tre trappor upp i ett gråvitt trähus på höjden norr om staden. Snickarglädje längs vindskivor och fönster. Ingen hiss, men det omaket hade hon valt att stå ut med i utbyte mor den fantastiskt vackra lägenheten. Rymlig med sin öppna planlösning. Ljus tack vare de tre takfönstren i söderläge som släppte in maximalt med ljus till det stora vardagsrummet där hon vistades mest. Favoritfåtöljen med läslampan hade hon placerad vid täljstenskaminen från Handöl, hemtrakterna.

Från fåtöljen hade hon också utsikt över staden genom den breda dörren som ledde ut till takterassen. Den var stor som ett loggolv. Därute i en hängmatta brukade hon tillbringa de ljumma sommarkvällarna, gärna lyssnade på en ljudbok. Grillen använde hon ofta. Bara kråkorna blev störda av oset. En god köttbit eller en laxkotlett med grönsaker á la Kajsa Varg och en kryddig sås snodde hon gärna ihop efter en stressig dag på jobbet. En lisa för själen var det att slå sig ner med måltiden därute och betrakta staden lite från ovan.

Sovrummet hade en stor walk-in-closet, en dröm hon länge haft att få äga. Kläderna överskådligt hängda i prydliga rader, sorterade efter färgtoner. Skorna på hyllor under, lätt att hitta rätt vid sömniga morgnarnas klädval. En spegel som gick att vinkla så hon såg hur kläderna satt från alla håll.

Köket var nyrenoverat när hon flyttade in för tre år sedan. Hade hon fått välja själv så skulle det ha sett ut precis likadant. Klinkersgolv med skön värme. Det senare till glädje även för elleverantören. Arbetsbänkar i granit. Långa sådana med gott om plats för mat och bak – en favoritsysselsättning. Släta skåpluckor och lådor i ljust trä. Diskmaskin i arbetshöjd liksom ugnen. Spisen inbyggd i en stor köksö, som inbjöd till härliga matlagningskvällar med kompisgänget. Vinkyl med gott om plats att lagra favoritvinerna.

Hyresgästen före Ingela hade förutseende nog byggt in ett kassaskåp, väl dolt i ett prång mellan kök och badrum. Där placerade hon sina smycken, arvegods från farmor, minidatorn och annat stöldbegärligt gods när hon reste bort.

Som nu när hon följt med ett par väninnor på Spa-resa till Budapest över en långhelg. När hon kom hem, trött men nöjd och glad låste upp lägenhetsdörren möttes hon av en syn hon hade hoppats aldrig behöva uppleva…………..

2 kommentarer:

Ethel sa...

Kan ju vara så att tjuvar förstör ist om de inte hittar något av värde. Låter som lägenheten är det viktigaste i hennes liv.

Anonym sa...

Du är bra på att beskriva miljön, själv verkar jag inte ha tålamod nog för dessa betraktelser och skildringar av miljön... Ser här att jag absolut får börja träna :-)