onsdag 10 februari 2010

Vandel, adel, snabel och sabel...

Utmaning nr 41 / 2010 i Skrivpuff
Texten ska innehålla de fyra orden i rubriken.Vi gick uppför trapporna i den gamla anrika mässbyggnaden. Gedigna trappor gjorda av sten, nötta av tusentals fötters tramp genom åren. Väggarna pryddes av vapen från gångna tider. Där fanns musköter, bajonetter, svärd och värjor i olika storlekar och grad av utsmyckning.

Vackrast var nog en sabel som tillhört regementets förste chef, Överste Carl von Crusenstolphe. Parerplåten i mässing var oerhört konstfullt utsirad. Klingan svagt böjd. Det som störde intrycket var ett centimeterdjupt hack i den annars så välslipade eggen. Det sägs att detta hack uppkommit i ett försök av någon kreativ individ att sabrera en flaska champagne en sen kväll.

Överstens far hade blivit adlad efter tadelfri vandel som kungens adjutant i flera år. Bland annat hade de varit i Thailand på statsbesök. Under en pampig elefantkortege i Chiang Mai var det nära att kungen hade blivit omkullknuffad av en nyfiken ung hane, som undersökte honom väl hårdhänt med sin snabel. Adjutanten uppmärksammade tilltaget och räddade elegant kungen från den närgångne elefantynglingen.

6 kommentarer:

Marica sa...

Bra målande beskrivning!

Anna sa...

Levande bild. Snyggt jobbat med snabeln, det var inte lätt...:-)

razaha sa...

Vad skojigt att vi hamnade i Thailand båda två.
Jag har faktiskt varit i Chiang Mai och funderade allvarligt på att stanna och bli den första kvinnliga elefantskötaren eftersom jag tyckte att de var så häftiga djur.
Därifrån kommer uppslaget till dagens skrivpuff.

Ethel sa...

Roligt och intressant! Undrar hur det gick med champagneflaskan :-).

Anonym sa...

Tjusigt löst, bra skrivet.
Bra att regementet kunde komma så passande till nytta :-)

Y sa...

Oj vad bra!! Så snyggt liksom... och alla "konstiga";) ord fanns med utan att det kändes det minsta krystat. Ska läsa lite mer hos dig nu :)