lördag 27 februari 2010

Tufft

Utmaning nr 58 / 2010 i skrivpuff

Idag skulle min mamma ha fyllt 100 år - om hon fått leva.

Hon föddes som nummer fyra i en syskonskara på sju. Den andra dottern i en företagarfamilj. Far var möbelhandlare, mor sömmerska - sydde bl a madrasser.till firman.

Mamma utbildade sig till körsnär och modist. Sydde pälsar och hattar - förutom kläder. Hon var också tapetserare. Kunde konsten att klä om möbler. Och så var hon en hejare på att laga mat. Kunde förvandla de mest simpla rätter till festmåltider.

När hon var liten tillbringade hon flera somrar hos en moster ute på landet, där de tog emot tyska krigsbarn. Under en sommar lärde hon sig tyska flytande, vilket satt i livet ut även om hon inte hade möjlighet att praktisera språket särskilt ofta. Engelska lärde hon sig per korrespondenskurs. Uppsatsskrivning på svenska var ett favoritämne i skolan förutom matematik.

Hon älskade att dansa också. Var ofta ute på dåtidens populära ställen. En av otaliga danspartners var Sigge Fürst – känd radioprofil.

Mamma personifierade verkligen begreppet tusenkonstnär!

Åh vad jag älskade att höra henne berätta om allt hon upplevt när hon var ung. Utbildningstiden, första jobbet, inköpsresor med fantastiska middagar…

Mamma hade ett otroligt tålamod. Minns när jag skulle sy kläder till mina dockor och ropade på assistans - just när hon var mitt uppe i ett beställningsjobb åt någon bybo. Mössor till hembygdsdräkterna var en specialitet. Aldrig något snäsande eller något tecken på irritation. Pedagogiskt lotsade hon mig genom de svåra momenten.

Det jag beundrar allra mest hos mamma är ändå att hon födde mig - beslutade sig för att som ensamförälder behålla mig. I början av femtiotalet var detta helt klart väldigt tufft. Det var inte comme il faut att vara ensam mor på den tiden. Inte rumsrent. Ofta skickades blivande mödrar bort och födde barnet i hemlighet. Adopterade bort avkomman direkt och allt höljdes i dimridåer.

Jag hade turen att få den bästa mor någon kan önska sig.

4 kommentarer:

marmoria sa...

Vilken tuffing! Hon var inte purung när hon fick dig - spelade det roll för hennes beslut att behålla dig, tro?

Beppan sa...

Ja, Marmoria - det kan ju delvis bero på det. Hon kunde ju försörja sig själv också, var inte beroende av någon på det sättet. Men det där med barnomsorg existerade ju inte som det gör idag.
Och så var det ju det där med alla fördomar....

Anders sa...

En fin mor och en fin uppväxt.
Henne kan man säker sktiva en hel bok om.

Anders sa...

"Skriva" Skall det stå ovan :)